Więcej pieniędzy, więcej mięsa pokazuje po raz pierwszy, o ile mniej mięsa, ryb, nabiału i jaj musi spożywać każdy kraj o wysokim i średnim dochodzie, aby żyć w granicach zdrowia planety.
Wielka Brytania, która zajmuje 21. miejsce na liście krajów wymagających największej redukcji wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, ma do wykonania oszałamiającą redukcję mięsa o 71%, produktów mlecznych o 56% i jaj o 57%. Spożycie ryb i owoców morza wynosi średnio 24,96 gramów na osobę dziennie, czyli niewiele poniżej zalecanych 28 gramów na osobę dziennie.
Wielka Brytania nie wywiązuje się ze zobowiązań klimatycznych
Brytyjska Narodowa Strategia Żywnościowa nie zawiera celów redukcyjnych, mimo że raport zlecony jej informowaniu zaleca 30% redukcję spożycia mięsa, wraz z 25% redukcją wysokotłuszczowej, słonej i słodkiej żywności, 30% zwiększeniem spożycia owoców i warzyw oraz 50% wzrost ilości błonnika, aby spełnić zobowiązania Wielkiej Brytanii dotyczące klimatu i ochrony przyrody.
Długa droga
More Money More Meat to pierwszy raport, który pokazuje krajom, w jakim stopniu każdy kraj nadmiernie konsumuje żywność pochodzenia zwierzęcego – w tym niejadalne części i odpady na poziomie gospodarstw domowych – oraz o ile powinien to ograniczyć, aby osiągnąć cel 12% kalorii w diecie z mięsa, ryb, nabiału i jaj.
Obliczenia opierają się na diecie planetarnej zdrowia EAT-Lancet, której celem jest zapewnienie zdrowej diety ze zrównoważonych systemów żywnościowych do 2050 roku.
Raport, ogłoszony dzisiaj na naszej międzynarodowej konferencji Extinction or Regeneration , wyjaśnia, w jaki sposób nasz nienasycony apetyt na tanie mięso i inną żywność pochodzenia zwierzęcego przyczynia się do nasilających się kryzysów klimatycznych, zdrowotnych i przyrodniczych. Pokazuje, że potrzebne są masowe redukcje w 25 krajach o wysokich i średnio-wysokich dochodach, aby zabezpieczyć przyszłe zdrowie ludzi, zwierząt i naszej planety.
Raport ujawnia, że wraz z Wielką Brytanią inne bogate kraje mają przed sobą długą drogę:
- Ogólnie rzecz biorąc, Islandia ma najwięcej wspólnego z ogromną 73-procentową redukcją potrzebnej żywności pochodzenia zwierzęcego, a następnie Finlandia (70%) i Dania (68%)
- Jeśli chodzi o mięso, Stany Zjednoczone zajmują pierwsze miejsce wśród krajów wymagających największej redukcji (82%), a następnie Australia (80%); Argentyna (80%); i Izrael (78%)
- Liderami pod względem nadmiernego spożycia ryb i owoców morza są: Islandia (77%); Malediwy (76%); i Seszele (64%)
- Trzy największe redukcje potrzebne w przypadku produktów mlecznych to: Finlandia (74%); Czarnogóra (74%); i Albania (71%)
- A dla jaj to: Meksyk (76%); Chiny (76%); i Japonia (75%)
Pilne działania w celu ochrony naszej przyszłości
Niestety, pomimo przekonujących dowodów, kraje nie uwzględniają ograniczenia żywności pochodzenia zwierzęcego w swoich krajowych planach działania lub strategiach żywnościowych. Dania przoduje w postępie, publikując niedawno jedne z najbardziej ekologicznych wytycznych żywieniowych na świecie.
Przełomowa konferencja Extinction or Regeneration – zorganizowana przez Compassion wraz z partnerami IPES-Food, Institute of Development Studies i innymi podmiotami – została zwołana, aby odpowiedzieć na pilną potrzebę bardziej zrównoważonych metod produkcji żywności, która może wyżywić przyszłe pokolenia , jednocześnie chroniąc ludzi, zwierzęta i planetę.
Nasz globalny dyrektor generalny, Philip Lymbery, ujawnił wyniki raportu w swoim przemówieniu otwierającym konferencję dziś rano. Ostrzegł: „W najbogatszych krajach, całkiem dosłownie, pożeramy sobie drogę do własnego wyginięcia. Nasz nienasycony apetyt na tanie mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego szkodzi naszemu zdrowiu, powoduje ogromne okrucieństwo wobec zwierząt i zabija naszą planetę.
„Jeśli nie obudzimy się i nie zaczniemy działać teraz, aby zmniejszyć tę katastrofalną nadmierną konsumpcję, będzie po prostu za późno. Na tych bogatszych narodach spoczywa odpowiedzialność za podjęcie natychmiastowych działań poprzez politykę krajową, aby pomóc w walce z ich wpływem na sytuacje kryzysowe związane z klimatem, zdrowiem i przyrodą.
„Musimy wykorzystać tę wspaniałą okazję, jaką daje konferencja Extinction or Regeneration, aby dzielić się rozwiązaniami i podążać ścieżkami ku regeneracyjnym, pozytywnym dla klimatu i przyrody systemom rolniczym. Jedynym sposobem, w jaki możemy zabezpieczyć naszą przyszłość, jest odejście od hodowli przemysłowej i stworzenie globalnego systemu żywnościowego, który przyniesie korzyści zwierzętom, ludziom i naszej planecie – ograniczenie nadmiernej konsumpcji żywności pochodzenia zwierzęcego jest tego istotną częścią”.
Raport pokazuje również, w jaki sposób kraje obecnie nie radzą sobie z tym problemem, i zawiera zalecenia dotyczące polityki, aby powstrzymać tę nadmierną konsumpcję na poziomie krajowym.