By wyżywić coraz większą populację na ziemi, rolnicy będą musieli produkować o 70 procent więcej żywności. To z kolei prowadzi do zwiększonej emisji dwutlenku węgla i co za tym idzie do zwiększania śladu węglowego jaki ma rolnictwo. Możemy jednak temu skutecznie przeciwdziałać. Istnieją dowody na to, że stworzenie systemów żywnościowych w miejskich środowiskach może pomóc zmniejszyć emisję dwutlenku węgla, a przenosząc produkcję żywności do miast ograniczamy marnotrawstwo. Mimo tego, że głód na świecie jest problemem globalnym, problemem nie jest ilość, a zarządzanie zasobami i brak gospodarności. Nieefektywne zarządzanie oznacza, że wiele jedzenia jest wyrzucane. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. żywienia i rolnictwa (FAO) szacuje, że jedna trzecia światowej żywności - czyli około 1,3 miliarda ton rocznie - zostaje zmarnowana.
Miejskie rolnictwo wyznaje zasadę: hoduj żywność, bliżej miejsca, w którym jest spożywana. Dzięki wykorzystywaniu balkonów, dachów czy wolno stojących donic do uprawy żywności przyczyniamy się do zmniejszenia negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko i jednocześnie poprawiamy jakość życia w mieście. Drugim ważnym aspektem przeciwdziałania marnotrawienia żywności jest kompostowanie. Kompostowanie zachęca mieszkańców miast do ponownego przemyślenia sposobu usuwania odpadów spożywczych. Coraz popularniejsze stają się kompostowniki zaprojektowane dla nowoczesnych mieszkań, a pozyskane tak mieszanki kompostowe mogą być wykorzystane do nawożenia ogrodów na balkonie.
W ostatnich latach pojawiło się wiele przedsięwzięć społecznych ukierunkowanych na eliminowanie marnotrawienia żywności na każdym etapie w łańcucha dostaw. Tak powstała np. organizacja Feedback, której celem jest by ograniczanie marnotrawstwa wielu sklepów spożywczych oraz restauracji. Szczególnie w restauracjach panowała powszechna praktyka wyrzucania produktów, które nie spełniają standardów estetycznych. Feedback zajmuje się przede wszystkim organizowaniem kampanii społecznych uświadamiających problem niegospodarnego zarządzania zasobami żywności. Podczas organizowanych spotkań czy eventów serwowane są potrawy z „odpadków”, i jednocześnie uczestnicy tych spotkań uczą się jak racjonalnie gospodarować żywnością.
Istnieje wiele sposobów na włączenie ogrodnictwa i rolnictwa do miast. Ta rosnąca tendencja z pewnością będzie coraz częściej pojawiać się w otoczeniu ludzi w najbliższej przyszłości. Rolnictwo miejskie jest przyszłością miast i jedynym świadomym ekologicznie sposobem na zrównoważony rozwój miast.
Źródło: https://popupcity.net/hotel-brings-urban-farming-to-the-next-level/