Samorządy odgrywają ogromnie ważną rolę w sprawiedliwej transformacji od energetyki, przez transport, po najczęściej pomijaną i ignorowaną produkcję żywności
oraz rolnictwo. Samorządy muszą aktywnie włączać się do budowania Zrównoważonego Systemu Żywnościowego – dla planety, praw człowieka i praw zwierząt.
Dlaczego?
To ostatni moment na wdrożenie rozwiązań na poziomie lokalnym dla ambicji unijnej strategii Od pola do stołu. Komisja Europejska do końca 2023 r. przygotowuje ramy prawne Zrównoważonego Systemu Żywnościowego. Nowa legislacja ma obejmować zarówno kwestie posiłków w instytucjach edukacyjnych, zielone zamówienia publiczne, kwestie oznakowania żywności, jak również walkę z marnowaniem żywności. Samorządy mają odgrywać ważną rolę w transformacji na talerzu i czas, aby się do tego już przygotowywały poprzez opracowanie POLITYK ŻYWNOŚCIOWYCH. Jako pierwsze miasto w Polsce, Warszawa opracowała w czerwcu 2022 r. projekt polityki żywnościowej.
Transformacja systemu żywności to nieodłączna część sprawiedliwej transformacji klimatycznej. Transport, energia i nasze talerze muszą być zreformowane i naprawiane, bo zmiany klimatyczne to nowa rzeczywistość.
Helsinki, Berlin, Nowy Jork i … Warszawa, Kraków, Łódź?
Władze samorządowe na całym świecie wprowadzają nowe zasady dot. kateringu na wydarzeniach, wyżywienia w szpitalach, publicznych stołówkach szkół i przedszkoli i weganizują menu i zamówienia publiczne dla klimatu, zdrowia, praw zwierząt. Niderlandzki Haarlem wprowadza zakaz reklam mięsa w miejscach publicznych, żeby wpływać na spadek konsumpcji i tym samym ograniczać negatywny wpływ produkcji zwierzęcej na bioróżnorodność, środowisko, zasoby wodne i katastrofę klimatyczną. W Polsce władze samorządowe unikają rozmów i debaty na temat menu szkolnych, szpitalnych, przedszkolnych stołówek. W 2022 r. wspólnie z radnymi z Krakowa, Warszawy, Poznania, Katowic, Wrocławia, Ostródy, Sopotu oraz aktywistkami w Łodzi i Konstantynowie Łódzkim Future Food 4 Climate składała interpelacje i petycje dotyczące zapewnienia dostępu do wegańskich posiłków w placówkach oświatowych. Alarmy klimatyczne nadal jednak rozbrzmiewają bez konkretnych działań, w oderwaniu od transformacji systemu żywności.
Dlatego koalicja wzywa największe polskie miasta do opracowania polityk żywnościowych i włączania zmiany menu na roślinne do działań dla klimatu i planety.
Bartłomiej Gawrecki, koordynator rzecznictwa Green REV Institute: "Wystosowanie Listu Otwartego przez Green REV Institute oraz Koalicję Future Food 4 Climate w sprawie przyjmowania Polityk Żywnościowych oraz przystępowania do Traktatu Roślinnego do prezydentek i prezydentów polskich miast ma na celu rozpoczęcie debaty w przedmiocie koniecznej do przeprowadzenia transformacji systemu żywnościowego w kierunku prawdziwie zrównoważonego. Chcemy również zwiększenia świadomości w kwestii nowej inicjatywy na poziomie unijnym - rozporządzenia Sustainable Food System Framework, które ma wejść w życie już w 2023 roku. Rozsądne zarządzanie żywnością, przeciwdziałanie jej marnowaniu oraz zrównoważone zamówienia publiczne to w dzisiejszych czasach konieczność"
Apel został wysłany do 40 największych miast w Polsce (poza Warszawą, która opracowała już projekt polityki żywności): Krakowa, Wrocławia, Łodzi, Poznania, Gdańska, Szczecina, Bydgoszczy, Lublina, Białegostoku, Katowic, Gdyni, Częstochowy, Radomia, Sosnowca, Torunia, Kielc, Rzeszowa, Gliwic, Zabrza, Olsztyna, Bielsko- Białej, Bytomia, Zielonej Góry, Rybnika, Rudy Śląskiej, Tychów, Opola, Gorzowa Wielkopolskiego, Elbląga, Chorzowa, Kalisza, Słupska, Przemyśla, Wałbrzycha, Sopotu, Kołobrzegu, Konina, Suwałk, Lubina oraz Legnicy.
Treść apelu można zobaczyć TUTAJ